Oldingi tahrirga qarang.
Mazkur sanitariya qoidalari, normalari va gigiyena normativlari (keyingi o‘rinlarda — sanitariya qoidalari) O‘zbekiston Respublikasining “Aholining sanitariya-epidemiologik osoyishtaligi to‘g‘risida”gi Qonuni, O‘zbekiston Respublikasi Prezidentining 2020-yil 10-noyabrdagi PQ-4887-son “Aholining sog‘lom ovqatlanishini ta’minlash bo‘yicha qo‘shimcha chora-tadbirlar to‘g‘risida”gi, 2021-yil 25-maydagi PQ-5124-son “Sog‘liqni saqlash sohasini kompleks rivojlantirishga doir qo‘shimcha chora-tadbirlar to‘g‘risida”gi hamda O‘zbekiston Respublikasi Vazirlar Mahkamasining 2019-yil 25-iyuldagi 626-son “Davlat maktabgacha ta’lim tashkilotlarida sog‘lom ovqatlantirish tizimini yanada takomillashtirish to‘g‘risida”gi qarorlariga muvofiq maktabgacha ta’lim tashkilotlarida tarbiyalanayotgan bolalarning xavfsiz va sog‘lom ovqatlanishini tashkil etish, yuqumli va yuqumli bo‘lmagan kasalliklar profilaktikasi hamda ovqatdan zaharlanishlarning oldini olish choralarini belgilaydi.
Oldingi tahrirga qarang.
Oldingi tahrirga qarang.
Oldingi tahrirga qarang.
Oldingi tahrirga qarang.
Oldingi tahrirga qarang.
Oldingi tahrirga qarang.
Oldingi tahrirga qarang.
Oldingi tahrirga qarang.
6. Taomni to‘g‘ri tayyorlash va tayyor taomni hajmi normaga muvofiq chiqishi uchun mazkur sanitariya qoidalarining 5-ilovasiga muvofiq oziq-ovqat mahsulotlarining dastlabki va issiqlik ishlovini berishda og‘irlik yo‘qotish miqdori jadvalidan foydalanilishi mumkin.
Oldingi tahrirga qarang.
Oldingi tahrirga qarang.
Oldingi tahrirga qarang.
Oldingi tahrirga qarang.
Oldingi tahrirga qarang.
Oldingi tahrirga qarang.
73. Hamshira tayyorlangan taomlarning organoleptik xususiyatlarini mazkur sanitariya qoidalarining 10-ilovasiga muvofiq o‘rganib, taomning ta’mi, sifati talab darajasida ekanligi to‘g‘risida mazkur sanitariya qoidalarining 8-ilovasiga muvofiq to‘ldiriladigan taomlarni sifatini nazorat jurnaliga qayd qilganidan so‘ng tarqatishga ruxsat beriladi. Taomnoma taqsimotida ko‘rsatilgan 1 porsiyaning hajmi va og‘irligi taomnomada belgilangan miqdorga muvofiq bo‘lishi lozim. Taomlar tayyorlanishining texnologik jarayoni buzilganda, shuningdek, taomlar sifatsiz tayyorlanganda, uning sababi yuzasidan qayd etilib, aniqlangan kamchiliklar bartaraf etilganidan keyin tarqatishga ruxsat beriladi.
Oldingi tahrirga qarang.
Oldingi tahrirga qarang.
Oldingi tahrirga qarang.
Oldingi tahrirga qarang.
Oldingi tahrirga qarang.

T/r

Mahsulotlarning turi

9 — 10,5 soat

12 — 24 soat

Kunlik normasi, gr

oqsillar

yog‘lar

uglevodlar

kkal

kunlik normasi, gr

oqsillar

yog‘lar

uglevodlar

kkal

1.

Vitamin va minerallar bilan boyitilgan oliy va 1-navli unidan non mahsulotlari

90

6,93

2,7

44,82

231,30

110

8,47

3,3

54,78

282,70

2.

Oliy va 1-navli un

25

2,65

0,33

16,93

81,29

30

3,18

0,39

20,31

97,47

3.

Kraxmal

3

0,003

0

2,39

9,57

3

0,003

0

2,39

9,57

4.

Yormalar, dukkakli don mahsulotlari, makaron mahsulotlari, shu jumladan, mosh-3 gr

35/3

4,83

0,84

21

110,88

45/3

6,21

1,08

27

142,56

5.

Shakar

20

0

0

19,96

79,84

25

0

0

24,95

99,80

6.

Qandolat mahsulotlari (povidlo, djem, murabbo)

10

0,03

0

6,81

27,36

10

0,03

0

6,81

27,36

7.

Sariyog‘ (tabiiy, sigir sutdan olingan )

15

0,08

12,38

0,12

112,22

20

0,1

16,5

0,16

149,54

8.

O‘simlik moyi

7

0

6,99

0

62,91

8

0

7,99

0

71,91

9.

Tabiiy sigir suti (yog‘lilik darajasi 2,5 —

3,2%)

180

5,04

5,76

8,46

105,84

200

5,6

6,4

9,4

117,60

10.

Qatiq, kefir.

100

2,8

3,2

4,1

56,40

100/150**

2,8

3,2

4,1

56,40

11.

Smetana (yog‘lilik darajasi 15%)

5

0,12

1,5

0,16

14,62

5

0,12

1,5

0,16

14,62

12.

Tvorog (yog‘lilik darajasi 2,5%, 5,0%)

20

3,34

1,8

0,4

31,16

20

3,34

1,8

0,4

31,16

13.

Pishloq (shu jumladan qattiq turdagi)

8

2

2

0

26,00

10

2,5

2,5

0

32,50

14.

I kategoriyali mol, qo‘y, parranda, quyon go‘shti

60/45*

11,16

9,6

0

131,04

80/60*

14,88

12,8

0

174,72

15.

Baliq (tozalangan, boshsiz,muzlatilgan)

20

3,64

0,18

0

16,18

20

3,64

0,18

0

16,18

16.

Tuxum (dona)

0,5

6,35

5,75

0,35

78,55

0,5

6,35

5,75

0,35

78,55

17.

Kartoshka

100

2

0,4

17,3

80,80

120

2,4

0,48

20,76

96,96

18.

Sabzavotlar(shu jumladan pomidor pastasi 3 — 5 gr)

150

1,95

0,15

9

45,15

180

2,34

0,18

10,8

54,18

19.

Mevalar, rezavorlar, sharbatlar.

130

1,404

0,52

17,16

78,94

150/200**

1,62

0,6

19,8

91,08

20.

Quruq mevalar (turshak, mayiz, olxo‘ri, olma, namatak, yong‘oq)

10

0,18

0

5,5

22,72

10

0,18

0

5,5

22,72

21.

Choy

0,3

0,06

0

0,02

0,32

0,3

0,06

0

0,02

0,32

22.

Kakao

2

0,48

0,35

0,558

7,30

2

0,48

0,35

0,56

7,31

23.

Yodlangan osh tuzi,tabiiy ta’m rostlovchilar (zira, kashnich don)

4

0

0

0

0,00

5

0

0

0

0,00

24.

Xamirturush, razrixlitel-(pishiriq kukuni), uluchshitel-(xamirni yaxshilaydigan vosita), pishevaya soda-(osh sodasi)

1

0,12

0,004

0,08

0,84

1

0,12

0,004

0,08

0,84

JAMI:

1005,80

55,17

54,45

175,12

1411,23

1169,80

64,42

65,00

208,33

1676,05

Oldingi tahrirga qarang.

T/r

Mahsulotlarning turi

4 soat

9 — 10,5 soat

12 — 24 soat

kunlik normasi, g.

oqsil

yog‘

uglevod

kkal

kunlik normasi, g.

oqsil

yog‘

uglevod

kkal

kunlik normasi, g.

oqsil

yog‘

uglevod

kkal

1.

Vitamin va minerallar bilan boyitilgan oliy va 1-navli unidan non mahsulotlari

50

3,85

1,5

24,9

128,50

100

7,7

3

49,8

257,00

120

9,24

3,6

59,76

308,40

2.

Oliy va 1-navli un

30

3,18

0,39

20,31

97,47

30

3,18

0,39

20,31

97,47

3.

Kraxmal

3

0,003

0

2,39

9,57

3

0,003

0

2,39

9,57

4.

Yormalar, dukkakli don mahsulotlari, makaron mahsulotlari, shu jumladan, mosh -3 gr

45/3

6,21

1,08

27

142,56

50/3

6,9

1,2

30

158,40

5.

Shakar

5

0

0

4,99

19,96

25

0

0

24,95

99,80

25

0

0

24,95

99,80

6.

Qandolat mahsulotlari (povidlo, djem, murabbo)

10

0,03

0

6,81

27,36

10

0,03

0

6,81

27,36

7.

Sariyog‘ (tabiiy, sigir sutdan olingan )

10

0,05

8,25

0,08

74,77

20

0,1

16,5

0,16

149,54

25

0,13

20,63

0,2

186,99

8.

O‘simlik moyi

8

0

7,99

0

71,91

10

0

9,99

0

89,91

9.

Tabiiy sigir suti (yog‘lilik darajasi 2,5 — 3,2%)

100

2,8

3,2

4,7

58,80

200

5,6

6,4

9,4

117,60

250

7

8

11,75

147,00

10.

Qatiq, kefir.

100

2,8

3,2

4,1

56,40

100

2,8

3,2

4,1

56,40

150/200**

4,2

4,8

6,15

84,60

11.

Smetana (yog‘lilik darajasi 15%)

5

0,12

1,5

0,16

14,62

5

0,12

1,5

0,16

14,62

12.

Tvorog (yog‘lilik darajasi 2,5%, 5,0%)

20

3,34

1,8

0,4

31,16

20

3,34

1,8

0,4

31,16

13.

Pishloq (shu jumladan qattiq turdagi)

5

1,25

1,25

0

16,25

10

2,5

2,5

0

32,50

10

2,5

2,5

0

32,50

14.

I kategoriyali mol, qo‘y, parranda, quyon go‘shti

80/60*

14,88

12,8

0

174,72

90/65*

16,74

14,4

0

196,56

15.

Baliq (tozalangan, boshsiz,muzlatilgan)

20

3,64

0,18

0

16,18

25

4,55

0,23

0

20,27

16.

Tuxum (dona)

0,5

6,35

5,75

0,35

78,55

0,5

6,35

5,75

0,35

78,55

17.

Kartoshka

120

2,4

0,48

20,76

96,96

150

3

0,6

25,95

121,20

18.

Sabzavotlar (shu jumladan pomidor pastasi 3 — 5 gr)

180

2,34

0,18

10,8

54,18

220

2,86

0,22

13,2

66,22

19.

Mevalar, rezavorlar, sharbatlar.

100

1,08

0,4

13,2

60,72

150

1,62

0,6

19,8

91,08

150/200**

1,62

0,6

19,8

91,08

20.

Quruq mevalar (turshak, mayiz, olxo‘ri, olma, namatak, yong‘oq)

10

0,18

0

5,5

22,72

10

0,18

0

5,5

22,72

21.

Choy

0,3

0,06

0

0,02

0,32

0,3

0,06

0

0,02

0,32

0,3

0,06

0

0,02

0,32

22.

Kakao

1

0,24

0,18

0,28

3,70

2

0,48

0,35

0,55

7,27

2

0,48

0,35

0,55

7,27

23.

Yodlangan osh tuzi,tabiiy ta’m rostlovchilar (zira, kashnich don)

5

5

24.

Xamirturush, razrixlitel-(pishiriq kukuni), uluchshitel-(xamirni yaxshilaydigan vosita), pishevaya soda-(osh sodasi)

1

0,12

0,004

0,08

0,84

1

0,12

0,004

0,08

0,84

JAMI:

371,3

12,13

17,98

52,27

419,42

1159,8

63,65

64,70

203,34

1650,31

1376,80

72,60

76,56

228,33

1892,81

Oldingi tahrirga qarang.
Oldingi tahrirga qarang.

Mahsulotlar

Xom ashyoga ishlov berishdagi yo‘qotilish, %

Tayyorlash usuli

Termik ishlov berishdagi yo‘qotilish, %

1

2

3

4

Go‘sht va go‘sht mahsulotlari

1 kategoriyali mol go‘shti

26,4*

Qaynatish

38

Toblab pishirilgan kotlet (bitochka, щnitsel)

12

Qovurish shkafida pishirilgan kotlet (bitochka, щnitsel)

19

Qaylali frikadyelka

15

1 kategoriyali qo‘y go‘shti

28,5*

Qaynatish

36

Toblab pishirilgan kotlet (bitochka, щnitsel)

12

Qovurish shkafida pishirilgan kotlet (bitochka, щnitsel)

19

Qaylali frikadyelka

15

Qaynatilgan go‘shtli frikadyelka

15

1 kategoriyali, tozalangan tovuq go‘shti

11,1*

Qaynatish

30

Qovurish shkafida pishirilgan kotlet (bitochka, щnitsel)

21

Parranda ragusi

21

Qaylali frikadyelka

15

1 kategoriyali quyon go‘shti

25*

Quyon go‘shtidan kotlet va bitochka

21

Baliq

Mintay, sazan, tolstolobik, sudak tozalangan , boshsiz,muzlatilgan

5 — 7

Qovurish shkafida pishirilgan kotlet (bitochka, щnitsel)

13

Teftel dimlangan

15

Frikadyelka dimlangan

15

Qovurish shkafida pishirilgan kotlet (bitochka, щnitsel)

13

Qovurish shkafida pishirilgan shnitsel

20

Qovurish shkafida pishirilgan kotlet (bitochka, щnitsel)

13

Teftel dimlangan

15

Frikadyelka dimlangan

15

Qovurish shkafida pishirilgan kotlet (bitochka, щnitsel)

13

Kotlet va bitochka dimlangan

16

Sut va sut mahsulotlari

Kefir (mayda sig‘imli 1 litrgacha idishga quyilganda)

3,5

Ryajenka(mayda sig‘imli 1litrgacha idishga quyilganda)

3

Zapekanka

10

Smetana (mayda sig‘imli 1litrgacha idishga quyilganda)

1

Tvorog (ishlov berish)

2

Tvorogli pishiriq

9

Kartoshka

Kartoshka

20 — 40**

Kartoshkali ragu:

dimlangan

17

Qovurish shkafida pishirilgan kartoshka

20

Sutli sousda qovurish shkafida pishirilgan kartoshka

10

Kartoshkali pyure:

qaynatilgan

3

ezilgan

3-5

Kartoshkali kotlet:

qaynatilgan

3

ezilgan

3 — 5

Karamli taomlar

Karam

20

Oq boshli karamning yirik bo‘laklarini qaynatilishi

8

Farsh uchun qovurilgan karam

25

Dimlangan karam

21

qaynatilib, sutli sousda qovurish shkafida pishirilgan:

Qaynatish

8

Qovurish shkafida pishirish

15

Gulkaram

48

qaynatilganda

10

qovurish shkafida pishirilganda

16

Sabzili taomlar

Sabzi

20 — 25**

Qaynatilgan sabzi

0,5

Dimlangan sabzi

8

Qovurish shkafida pishirilgan sabzi

32

Sabzili pishiriq

16

Lavlagi

Lavlagi

20 — 25**

Qaynatilgan

5

Oldingi tahrirga qarang.

Mahsulot nomi

oqsil, (g)

yog‘, (g)

uglevodlar, (g)

energetik quvvati, kkal

Oliy navli bug‘doy unidan non

7,6

0,8

49,2

234,4

1-navli bug‘doy unidan non

7,7

3,0

49,8

262,0

Oliy navli bug‘doy unidan non

13

1

69

337

1-navli bug‘doy uni

10,6

1,3

67,7

331,0

Javdar uni

8,9

1,7

61,8

298,1

Makkajo‘xori uni

7,2

1,5

72,1

330,7

Suli uni

13

6,8

64,9

372,8

Bug‘doy uni kepagi

16

3,8

16,6

164.6

Kraxmal

0,1

0

79,6

327,0

Yormalar

Manniy yormasi

10,3

1,0

67,9

328,0

Grechixa yormasi

12,6

3,3

62,1

335,0

Guruch

7,0

1,0

71,4

330,0

Bug‘doy yormasi

11,8

2,2

59,5

305

Perlovka yormasi

9,9

1,2

62,1

298,8

Oq jo‘xori (sorgo)

10,6

4,1

59,6

317,7

Tariq

11,5

3,33

66,5

348,0

Suli yormasi

11,0

6,2

50,1

305,0

Arpa yormasi

10

1,3

65,5

313,0

Mosh yormasi

23,5

2

46

300

Loviya yormasi

21,0

1,6

52,7

310,0

No‘xot

23,0

1,6

50,8

314,0

Gorox

20,5

2

49,5

298

Yasmiq (chechevitsa)

24

1,5

46,3

294,7

Makkajo‘xori doni

6,7

0,1

82,2

356,5

Kunjut

18,4

48,7

12,2

560,7

Zira (kumin)

18

22

44

446

Myusli

9

2

65

314

Kungaboqar mag‘izi

20,7

52,9

10,5

600,9

Kashnichdon

12,4

17,8

13,1

262,2

Konservalangan makkajo‘xori

2,2

0,4

11,2

57,2

Konservalangan yashil no‘xot

3

0,5

7,3

45,7

Shtreyzel

8,2

29,1

46,6

481,1

Oliy navli makaron mahsulotlari

11

1,3

70,5

337.7

1 navli makaron mahsulotlari

11,2

1,6

68,4

332,8

Qandolat mahsulotlari

Kakao kukuni

24,2

17,5

27,9

380,0

Povidlo

0,37

0

68,9

278,0

Olma jemi

0,12

0,18

59,8

238,5

O‘rik jemi

0,6

0,1

41,6

164,6

Murabbo

0,4

0,3

68,2

254,0

Tabiiy asal

0,8

0

80,3

324,4

Vanil

18,9

5,9

19,1

205,1

Shakar

Shakar

0

0

99,8

379,0

Sut mahsulotlari, o‘simlik yog‘i

Sut (yog‘lilik darajasi 3,2%)

2,8

3,2

4,7

58,0

Smetana (yog‘lilik darajasi 30%)

2,4

30,0

3,1

294,0

yog‘li qatiq (yog‘lilik darajasi 3,2%)

2,8

3,2

4,1

56,0

Tvorog (yog‘lilik darajasi 5%)

21

5,0

3,0

141,0

Tvorog (yog‘lilik darajasi 2,5%)

19

2,5

3,8

113,7

Tabiiy sigir sariyog‘i

0,5

82,5

0,8

748,0

Pishloq qattiq navlari

25,0

25,0

0

331,5

O‘simlik moyi

0

99,9

0

899,0

Sabzavotlar

Baqlajon

1,2

0,1

5,1

24,0

Kabachka

0,6

0,3

4,6

24,0

Oq boshli karam

1,8

0,1

4,7

27,0

Qizil boshli karam

0,8

0,2

5,1

25,4

Gulkaram

2,5

0,3

4,2

29,5

Brokolli

Bosh piyoz

1,4

0,0

9,1

41,0

Ko‘k piyoz

1,3

0,1

3,2

18,9

Qizil sabzi

1,3

0,1

8,4

34,0

Bodr�ng

0,8

0,1

3,4

14,0

Tuzlangan bodring

0,8

0,1

1,7

10,9

Shirin (bulg‘or) qalampir

1,3

0,0

5,3

26,0

Rediska

1,2

0,1

4,6

21,0

Turp

2,0

0,2

6,5

32,0

Sholg‘om

1,5

0,1

6,2

31,7

Ko‘katlar

2,6

0,4

5,2

36,0

Lavlagi

1,5

0,1

8,8

43,0

Pomidor

1,1

0,2

3,7

20,0

Oshqovoq

1,3

0,3

7,7

28,0

Kartoshka

2,0

0,4

17,3

80,0

Tomat pastasi

4,8

0

19,0

99,0

Sarimsoqpiyoz

6,5

0,5

29,9

150,1

Mevalar

Olxo‘ri

0,8

0,3

9,6

42,0

Olma

0,4

0,4

9,8

47,0

Nok

0,4

0,1

12,1

50,9

Behi

0,4

0,1

13,4

56,1

Uzum

0,7

0,2

17,2

73,4

O‘rik

0,9

0,1

9

40,5

Shaftoli

0,9

0,1

9,5

42,5

Anor

0,7

0,6

14,5

66,2

Gilos

1,1

0,4

10,6

50,4

Olcha

0,8

0,2

10,6

47,4

Limon

0,9

0,1

3

16,5

Apelsin

0,9

0,2

8,1

37,8

Mandarin

0,8

0,2

7,5

35

Banan

1,5

0,5

21

94,5

Tarvuz

0,7

0,1

5,8

26,9

Zaytun

1,8

16,3

5,2

174,7

Olma sharbati

0,5

0,1

10,1

43,3

Quruq na’matak

3,4

1,4

48,3

210,8

Quruq mevalar

1,8

0

55,0

227,2

Go‘sht mahsulotlari

Mol go‘shti (1 kategoriya)

18,6

16,0

0

218,0

Qo‘y go‘shti (1 kategoriya)

15,6

16,3

0

209,0

Quyon go‘shti (1 kategoriya)

21,2

15,0

0

220,0

Go‘shtli konserva

16,7

17,0

0

220,0

Parranda mahsuloti

Kurka go‘shti (1 kategoriya)

19,3

4,2

2,1

129,0

Tovuq go‘shti (1 kategoriya)

18,2

18,4

0,7

241,0

Tovuq tuxumi

12,7

11,5

0,7

157,0

Baliq*

Mintay (Boshsiz tozalangan)

15

0,9

0

68,1

Sazan (Boshsiz tozalangan)

18,2

0,9

0

80,9

Tolstolobik (Boshsiz tozalangan)

19,5

2,7

0

102,3

Sudak (Boshsiz tozalangan)

18,4

1,1

0

83,5

Oldingi tahrirga qarang.
Oldingi tahrirga qarang.
Oldingi tahrirga qarang.

Ishlab chiquvchilar ro‘yxati:

R.T. Kamilova

Sanitariya-gigiyena va kasb kasalliklari ilmiy-tadqiqot instituti direktori v.v.b., t.f.d., professor;

N.J. Ermatov

Toshkent tibbiyot akademiyasining Bolalar, o‘smirlar va ovqatlanish gigiyenasi kafedrasi mudiri, t.f.d., dotsent;

R.A. Kasimov

Sanitariya-epidemiologik osoyishtalik va jamoat salomatligi qo‘mitasi bosh mutaxassisi, t.f.n.;

L.I. Isakova

Sanitariya-gigiyena va kasb kasalliklari ilmiy-tadqiqot institutining Bolalar va o‘smirlar gigiyena laboratoriyasi katta ilmiy xodimi, PhD;

A.N. Shukurov

Sanitariya-epidemiologik osoyishtalik va jamoat salomatligi qo‘mitasining Sanitariya-gigiyena boshqarmasi boshlig‘i, t.f.n.;

G.Y. Muxamedova

Sanitariya-epidemiologik osoyishtalik va jamoat salomatligi qo‘mitasining Bolalar va o‘smirlar gigiyenasi bo‘li�i mudiri;

U.T. Muxiddinova

Maktabgacha ta’lim agentligining Bolalar salomatligi, sog‘lom ovqatlantirishni ta’minlash va ixtisoslashtirilgan maktabgacha ta’lim tashkilotlarni faoliyatini muvofiqlashtirish boshqarma boshlig‘i, t.f.n.;

G.U. Nasirova

Maktabgacha ta’lim agentligining Bolalar salomatligi, sog‘lom ovqatlantirishni ta’minlash va ixtisoslashtirilgan maktabgacha ta’lim tashkilotlarni faoliyatini muvofiqlashtirish boshqarma bosh mutaxassisi.

Taqrizchilar ro‘yxati:

Q.T. Boqiyev

Sanitariya-epidemiologik osoyishtalik va jamoat salomatligi qo‘mitasining Sanitariya-gigiyena boshqarmasi bosh mutaxassisi, t.f.n.;

M.A. Xamrakulova

Sanitariya-gigiyena va kasb kasalliklari ilmiy-tadqiqot institutining Davolash ishlari bo‘yicha direktor o‘rinbosari, t.f.d., professor